dimarts, de desembre 05, 2006

Un poble en moviment!

Un cop més l´Ajuntament de Salou i la regidoria de Cultura ens ha decepcionat. Fa uns dies vaig rebre a la bústia de casa la nova programació del TAS i la sorpresa em va arribar nomès veure que la majoria dels actes que es realitzen són en castellà amb l´execpció, és clar, dels espectacles infantils. De nou ens trobem que la llengua catalana pateix una clara discriminació; però fins quan haurem d´aguantar aquesta situació?


Un clar exemple n´és el grup teatral Dagoll Dagom, que tot i ser un referent teatral de la cultura del nostre país, no entenem el fet de què per una vegada que ve a Salou, faci el seu espectacle en castellà, ja que totes les seves actuacions arreu dels Països Catalans han sigut sempre en llengua catalana. I és en aquest fet on mostrem el nostre rebuig. Cal dir també que les obres d´adults són en castellà i, en canvi, les obres dels més menuts són en català. Però la jovent ens preguntem: perquè hi ha aquesta distinció? Quin problema hi ha? Potser es troba en què a la gent gran li fa vergonya adaptar-se a la nostra cultura o simplement l´Ajuntament no ha tingut mai la molèstia d´oferir espectacles en català. A més d´això, també volem fer referència al fet de què la jovent no ens senitm representats. Us preguntareu..perquè? Doncs perquè no hi ha cap activitat per a a nosaltres, totes les que hi ha són per a adults o per a nens petits a partir dels 3 anys. I clar, un noi de 14 o de 18 anys no anirà a veure la Sarsuela per molt bé que estigui. Bé, tan sols demanem que se´ns tingui més en compte perquè també vivim a Salou i tenim el dret de gaudir del teatre en la nostra llengua, el català.


D´altra banda, però seguint el fil cultural, reivindiquem des de la jovent independentista que això no nomès passa en l´àmbit teatral, sinò també en les festes. Durant molts anys s´han celebrat numerosos actes festius amb concerts i activitats d´estiu i d´hivern . Però tornem al mateix problema de sempre. I la jovent què? A més de les activitats del casal jove que són molt interessants, fa falta que en els concerts hi hagi una participació de grups catalans. Ens sembla molt bé que vinguin cantants de parla castellana perquè també creen ambient festiu per a tots aquells que els hi agrada, però tot i això, creiem que si vinguèssin grups dels Països Catalans, Salou continuaria tenint el sentiment catalanista que tant l´identifica.


En conclusió, des de la jovent independentista defensem la llibertat d´ús de la llengua catalana axí com també el respecte a la seva cultura i esperem que L´ajuntament de Salou i concretament la regidoria de Cultura també ho pensi. Com que la jovent mai ens rendim, seguirem fent ressò a aquestes propostes.


Natàlia Armengol

Militant de les JERC de Reus